De andres liv

Jeg abbonerer på Netflix. For en fast månedssum kan jeg leie et ubegrenset antall filmer. Teknologien tiltaler meg. Jeg kan starte med å se filmen på min Mac, og jeg kan fortsette der jeg slapp på min iPad, iPhone eller på tv-en via Apple-tv. (Ja, jeg har mye Mac-utstyr i huset ;-)


Etter at jeg har sett noen filmen, "vet" Netflix hva slags type filmer jeg liker og gir meg forslag til hva jeg bør se. For noen dager siden traff den inner-tier. Jeg ble anbefalt filmen "De andres liv" ("Das Leben der Anderen"), og det er absolutt en av de bedre filmene jeg har sett. Handlingen utspiller seg i Øst-Tyskland før murens fall, og vi får et skremmende innblikk i Stasi-regimets skrekkvelde. Samtidig handler også filmen om varme og nærhet, samt kjærlighet og lengsler som regimet ikke klarer å kue.


En av hovedpersonene i filmen, kaptein (Hauptman) Wiesler, spilles av Ulrich Mühe. Han vokste selv opp i Øst-Tyskland, og snakket bl.a. til en forsamlig på 500.000 mennesker på Alexander Platz i Øst-Berlin der han tok et oppgjør med kommunistregimet få dager før murens fall. Før Mühe startet sin skuespillerkarriere, hadde han vært grensevakt ved Berlin-muren. Han var i denne tiden plaget av magesår trolig som følge av stresset jobben påførte ham. Magesårene skulle senere utvikle seg til kreft - en sykdom han døde av kun 54 år gammel. (Filmen vant Oscar for beste utenlandske film, og Mühe var dødelig syk ved Oscar-seremonien i Los Angeles februar 2007. Han døde få måneder senere.)


Mühe gjennomgikk en opprivende rettstvist med sin andre kone. Etter murens fall fant han 254 sider i Stasi-mappene sine som angivelig stammet fra hennes samarbeid med Stasi. Hun benektet imidlertid å ha forrådt sin mann, og hennes Stasi-kontrollør bekreftet dette ved å si at mye av mappe-innholdet var oppdiktet og at kona ikke visste at han var Stasi-kontrollør. Kona vant til slutt rettssaken. Mühes svarte imidlertid følgende da han ble spurt hvordan han forberedte seg på rollen i filmen: "Jeg brukte hukommelsen." ("Ich habe mich erinnert.")


Filmen "De andres liv" anbefales på det varmeste.


Mühe-Others

 Ulrich Mühe som kaptein Wiesler

© Hall Skåra 2011