Vi må aldri glemme

I dag er det 75 år siden krigsutbruddet i Norge og det har blitt markert av mange. Jeg har markert det på min måte med å skrive brev til den siste gjenlevende nordmannen fra nazistenes konsentrasjonsleirer: Samuel Steinmann.


Kjære Samuel Steinmann!


I dag markerer man at det er 75 år siden tyskerne invaderte Norge. Kongen har lagt ned krans og taler har blitt holdt. Jeg vil gjerne også markere dagen, og min markering er et brev til deg.


Jeg har sett deg på tv flere ganger de siste årene. Jeg har hørt din historie og den har gjort dypt inntrykk på meg. Det er så utrolig å tenke på at dette virkelig har skjedd - at såkalte siviliserte mennesker kunne pønske ut en så sadistisk plan at jødene skulle utryddes. Det er nesten som man ikke kan tro det om det ikke hadde vært for håndfaste bevis for at det har skjedd og overlevende som deg til å fortelle sin grusomme historie.


Det har nok ikke vært enkelt for deg å fortelle om det som har skjedd. Å hente frem minnene om grusomhetene som man helst vil glemme, forstår man jo må koste mye. Jeg er allikevel glad for at du har gjort det, for du har satt ansikt på det som skjedde og dermed sørget for at vi som hører historien aldri vil glemme den. Den lever videre i oss og vi vil videreformidle den til nye generasjoner som et vitnesbyrd om det urettmessige som har skjedd og en advarsel om at man ikke kan sitte stilltiende å se på om noe slikt noen gang i fremtiden er i ferd med å skje igjen.


Din historie har rørt meg og helt sikkert også utallige andre. Gjennom deg har vi ikke bare lært hvor viktig det er å være på vakt mot antisemittisme, men også at vi må vokte oss vel for ekstremistisk tankesett uansett fra hvem det måtte komme. For å kunne leve sammen i harmoni i denne verden, må vi ha gjensidig respekt for hverandre uansett etnisk tilhørighet og trosretning. Takk for at du gjennom din historie har minnet oss på dette viktige prinsippet.


Jeg er så glad for at du fikk oppleve å komme hjem igjen fra krigsfangenskapet og at du klarte å gjenoppta et «normalt» liv. Det er flott å høre at du har fått videreført din slekt gjennom barn, barnebarn og nå også oldebarn. Jeg ønsker deg og din familie alt godt! Og nok en gang: Takk for at du har delt din historie med oss. Vi skal sørge for at den ikke glemmes.Vennlig hilsenHall Skåra


Kolsås 09.04.2015


image
© Hall Skåra 2011