VG hadde nylig en artikkel som omhandlet det de valgte å kalle for "spy-sesongen". Det er visstnok sesongen vi nå befinner oss i og det betyr at mange i disse dager lider av omgangssyke. For PH-pasienter kan det være god grunn til å være på vakt for å unngå sykdommen. PH-pasient Hall forteller:
"For noen år siden tilbrakte jeg julen på Vestlandet. Familien vi besøkte hadde et barn med omgangssyke, og det varte ikke lenge før også jeg ble smittet. Sykdommen artet seg som den nok gjør hos de fleste: Jeg fikk feber og hadde kvalme, diare og oppkast. På et toalettbesøk midt på natta hadde jeg en ubehagelig opplevelse. Jeg dukket hodet raskt ned mot toalettskålen for å kaste opp. Det neste jeg husker er at jeg våknet opp liggende i hjørnet av badet med blødende sår i bakhodet. Jeg må m.a.o. ha besvimt og slått bakhodet i flisegulvet.
Jeg var såpass uvel etterpå at jeg endte opp på sykehuset. Der lå jeg 3-4 dager. Omgangssyken hadde da gitt seg, men jeg var ennå veldig svimmel og kvalm. Jeg hadde problemer med å snu og bøye på hodet. "Karusellen" begynte da umiddelbart å gå, og jeg måtte holde meg fast for ikke å falle. Selv om jeg ble gradvis bedre, var jeg plaget av svimmelhet og kvalme i måneder etterpå. Det var først da jeg oppsøkte en øre-, nese- og halsspesialist at jeg fikk opplyst at jeg led av "krystallsyken". Dette skyltes trolig slaget jeg hadde fått i bakhodet som hadde medført at "krystaller" i mellomøret kom ut av posisjon. Behandling har hjulpet, men jeg har slet med problemet i flere år etter omgangssyken. Jeg kan faktisk fremdeles merke ettervirkninger av besvimelsen selv den dag i dag fem år senere."
Hall forteller videre at årsaken til besvimelsen iflg PH-leger trolig skyldes at man som PH-pasient allerede i utgangspunktet har lavt (ordinært) blodtrykk, og at man bør være ekstra på vakt i tilfeller man ellers har lett for å besvime. Og det har man like før man kaster opp siden pulsen blir langsommere og blodtrykket synker. Raske hodebevegelser da er m.a.o. ikke å anbefale.
Kilde: VG Nett