Rehabilitering 2015

Her følger en rapport fra en av deltagerne på rehabiliteringsoppholdet for PAH-pasienter som nylig ble avsluttet på Feiringklinikken:


Tre uker rehabilitering er nå avsluttet. Det har vært tre fantastiske og lærerike uker og vi gleder oss allerede til neste års opphold. 


Én gang i året får PAH-pasienter tilbud om rehabiliteringsopphold på Feiringklinikken. I år var det 11 personer som hadde benyttet seg av denne muligheten. Gruppen besto av personer av begge kjønn og deltagere av alle aldre var strålende fornøyd med oppholdet.

 

På planen stod sunt kosthold, fysisk aktivitet, undervisning og, aller viktigst, sosialt sammenkomst med likesinnete.

 

Borg skala

Oppholdet starter med belastningstest på tredemølle, gangtest og samtaler med en sykepleier som skal kartlegge helsetilstanden din. Eventuelt skal det også tas blodprøver, som INR, hvis det er nødvendig. 

Det er nok mange som blir skremt av at det er fysisk aktivitet på planen. Mange tenker nok da: «Nei, dette klarer jeg aldri. Dette er ikke noe for meg." Men ikke gi opp, det er tilrettelagt trening. Treningen er tilpasset PAH-pasienter og i tillegg er det individuelt hvor hardt du skal trene. På Feiringklinikken bruker vi noe som kalles "Borg skala". Det forteller med tall hvordan en føler seg under treningen. Etter innkomstestene får en vite hvor omtrent man skal ligge på skalaen under treningen. Ut ifra dette skal alle gjøre øvelsene i sitt eget tempo. Selv om vi er mange som trener sammen, trener vi samtidig alene fordi alle trener i sitt eget tempo. Dette fører til at en føler mestring i treningen og en blir mye tryggere. Dermed kan en senere trene trygt hjemme alene uten at en bekymrer seg hele tiden over hvor hardt en skal presse seg. Har du en dårlig dag, er det også lov å utsette en treningsøkt.

 

Selv om vi lærer å trene riktig, er det allikevel tungt for PAH-pasienter å trene mye. Det er ikke alltid mulig å trene når en er sliten. Derfor er det viktig å ha et sunt kosthold ved siden av trening for å regulere vekten. Det er undervisning om kosthold og vi har praktisk-kjøkken. Under praktisk-kjøkken lager vi lunsj og middag som spises i felleskap. Dette er lærerikt siden maten som lages er sund og god, og det er dessuten utrolig koselig å lage mat sammen med andre og være sosial. Under undervisningen lærer vi om godt kosthold. Selv om de fleste har kunnskap om dette, er det viktig å gå gjennom det. Selv de som har vært på opphold tidligere og lært om kosthold før, lærer fortsatt nye ting hver gang siden det er stor utvikling innen kostholdteori hvert år. En kan få individuell samtale med ernæringsfysiolog hvis det er ønskelig. 


En annen undervisning som er viktig er sykdomslære hvor vi lærer om PAH. Her får en vite hva som egentlig skjer i kroppen når en lider av sykdommen. I tillegg står motivasjonstime og endringsprosesstime også på programmet. Her lærer du å få motivasjon til å forandre små ting i treningen og kostholdet ditt for å oppnå en bedre helse. 


Personalet er hyggelig og samarbeider utrolig godt. Det skaper en trygg ramme rundt rehabiliteringen. Under oppholdet har vi kontakt med idrettspedagog, sykepleier, ernæringsfysiolog, arbeidskonsulent, psykolog og lege. Her får du svar på alle spørsmålene dine og her hjelper de deg så godt de kan.

 

Har du flere spørsmål angående rehabilitering, er det bare å ta kontakt. Det finnes ingen dumme spørsmål. 


Deltagere Feiringklinikken 2015

                                     Deltagere fra årets rehabilitering pluss fire kjekke ansatte

© Hall Skåra 2011